+36 70 941 10 53
realevadentkft@gmail.com
+36 70 941 10 53
realevadentkft@gmail.com

Szolgáltatásaink

Konzultáció, állapotfelmérés

A konzultáció során a páciensek fogazati állapotát részletes klinikai és szükség esetén röntgenvizsgálat segítségével diagnosztizáljuk.

A megbeszélés és a paciens igényeinek felmérése után kezelési tervet készítünk a beavatkozásokról.

Az orvos-beteg kapcsolatban oly lényeges a bizalom, amit már itt szeretnénk megalapozni.

Szájhigiénia (parodontológia)

Általában azt javaslom, hogy ezzel kezdjük a fogászati kezeléssorozatunkat.

Megszabadítjuk fogait a felesleges fogkőtől és lepedéktől, ezáltal meggyógyítjuk a gyulladt, vérző ínyt és a mozgó fogakat.

Ettől lehelete is kellemesebbé válik.

Prevenció, gyermekfogászat

Ismerkedés: Fontosnak találom, hogy a gyerekek ne akkor találkozzanak a fogorvossal, amikor baj van, mert problémát okoz valamelyik fog. Hanem kicsi koruktól kezdve ismerjék meg a fogorvosukat, és barátkozzanak meg az új környezettel.

Barázdazárás: A fog rágófelszínén lévő mély barázdákat, melyek legszűkebb részét a kis paciens nem tudja megtisztítani, azok védelme érdekében folyékony tömőanyaggal fedjük. Így megelőzhető azok szuvasodása.

Az eljárás gyerekkorban, de később, akár felnőttkorban is alkalmazható. Ez az eljárás az adott rágófog előtörése után 1 éven belül hozza a legjobb eredményt, mert a frissen áttört fogak fogzománca még ásványi anyagokat vesz fel a nyálból. Különösen fontos a barázdazárás azoknál a gyerekeknél, akiknek szuvas tejfogai vannak, mert ezekről a baktériumok átterjednek a frissen áttört maradó fogakra, azok korai károsodását okozva.

A beavatkozás fúrás nélkül, vagy minimális preparálással jár, így fájdalommentes.

Fogszabályozás

A fogszabályozás célja az állcsontok és a fogazat funkcionális és esztétikai helyreállítása.

Léteznek kivehető és rögzített fogszabályozó készülékek.

Kivehető készülékek lehetnek egyszerű, egy állcsontra kiterjedő műanyag lemezek, kiegészítő elemekkel, illetve bimaxilláris készülékek, melyek mindkét állcsontot befogó és az izommunkát felhasználó készülékek a fogak mozgatására, valamint az állcsontok növekedésére is hatnak.

Rögzített készülékek három alapvető alkotóelemből állnak: a bracket, az ív és a ligatúrák, amik beszorítják az ívet a bracketten található résbe.

Léteznek hagyományos ligírozású készülékek (anyaguk rozsdamentes acél, de porcelán brackettek mellett is dönthetünk) ilyenkor az ívet a brackettekhez gumi vagy fém elemekkel rögzítjük. Az önligirozó bracketteknél maga a bracket tartalmazza a zárat, ami az ívet beszorítja, ilyenkor lágyabb erők érvényesülnek, a fogak könnyebben és gyorsabban mozdulnak el a megfelelő irányba. Létezik fém és esztétikus változata is.
A fogszabályozás elengedhetetlen feltétele a megfelelő szájhigiéne. Létfontosságú a készülék otthoni tisztítása speciális fogkefékkel, valamint a rendelői professzionális fogtisztitás és az esetleges fogszuvasodások ellátása, tömések cseréje a fogszabályzás előtt.

Fogmegtartó kezelések

Tömés

A szuvas fogak ellátása során a beteg részt eltávolítjuk és a hiányt töméssel pótoljuk.

Fogmegtartó kezelések

Inlay, onlay (betét)

A fogászati betét (Inlay vagy Onlay) olyan esetekben javasoljuk, amikor túl nagy hiányt kellene pótolni és erre a esztétikus tömés már nem nyújt tökéletes megoldást.

A fog eredeti formáját és kontúrját helyreállító fogászati betéteket fogtechnikai laboratóriumok készítik.

Inlay-nek nevezzük a kisebb, Onlay-nak pedig a fog felszínét is beborító nagyobb kiterjedésű fogászati betétet.

Betétek (inlay vagy onlay) készítése helyi érzéstelenítéssel kezdődik. Ezek után kezelőorvosa a szuvas fogrészek eltávolításával kialakítja a speciális üreget, amibe később a betét kerül. A kialakított üregről lenyomatot készítünk, harapás mintát veszünk, és kiválasztjuk a megfelelő színt.Majd elküldjük a fogtechnikusnak, aki elkészíti a betétet. Az üreget ideiglenes töméssel zárjuk.Következő ülésben történik a betét beragasztása.

A betétek készülhetnek kompozit anyagból, aranyból és kerámiából.

Fogmegtartó kezelések

Gyökérkezelés

Gyökérkezelésre akkor van szükség ha a szuvasodás eléri és megbetegíti a fogbelet, vagy a folyamat már a fog elhalását okozza. Gyökérkezelés során először a koronai pulpát (idegcsatornát), majd a gyökérpulpát, illetve a gyökércsatorna tartalmát távolítjuk el. A gyökércsatornát kitisztítjuk, fertőtlenítjük, szárítjuk és általában egy következő ülésben gyökértömő anyagokkal feltöltjük.

Nálunk ez a kemomechanikai megmunkálása Tri-Auto-ZX (Morita) géppel történik. A gép segítségével nagyfokú biztonsággal és kitűnő eredménnyel hajtjuk végre az eljárást. Precízen beméri a gyökércsatorna hosszát, mielőtt elérné a gyökérhártyát automatikusan megáll és visszafordul.

Fogmegtartó kezelések

Mikroszkópos gyökérkezelés

Mikroszkópos gyökérkezelés, de miért is?

Talán a legfontosabb, hogy a nagyításnak hála számos részlet tárul elénk, ami a hagyományos technikákkal szemben óriási előnyt nyújt. Az esetek nagy részében 12,5-szeres nagyításban dolgozunk, de akar lehetőség van 30-szoros nagyítása is. Képesek vagyunk célzottan dolgozni egy fogon belül, olyan helyeket és járulékos csatornákat feltárni ,amelyeket nagyítás nélkül egész egyszerűen nem látnánk.

Sikertelenül gyökérkezelt fogaknál érdemes újra gyökérkezelni?

Igen! Ha egy adott csatornaszakaszt nem tisztítanak ki megfelelően, megtelepedhetnek és elszaporodhatnak benne a baktériumok. Ilyenkor a szervezet érzékeli, hogy baj van, és immunrendszerünk próbál védekezni a kórokozók ellen. A kapuban, ahol a fogból kilépnek a baktériumok, tehát a gyökércsúcson létrehoz egy krónikus gyulladást. Ez lehet teljesen panaszmentes illetve akut szakaszokban járhat az arc duzzanatával vagy egy állandóan meglévő, úgynevezett fistulanyílással, melyen keresztül folyamatosan genny ürül.

Ehhez járul még egy tényező. A modern endodontia újfajta megközelítése számos olyan fertőtlenítőszer, illetve átöblítési technika elérését lehetővé teszi, amelyek az eddig alkalmazott eljárásokhoz képest kimagasló eredményt tudnak nyújtani. Tehát előfordulhat olyan eset, amikor az előző kezelőorvos tökéletes gyökértömést csinált, de a megfelelő fertőtlenítőszerek használata nélkül a csatornákban maradtak baktériumok, amelyek kiváltják a krónikus gyulladást.

Tehát elmondható, hogy egy már szabad szemmel sikertelenül gyökérkezelt fog esetében a mikroszkópos endodontia, tehát a fog nagy nagyításon való újrakezelése valós sikert hozhat, az újrakezelést követően a szervezet maga képes gyógyítani a kialakult elváltozást.

Fogpótlások

Korona

Abban az esetben, ha a fog koronája nagymértékben károsodott, vagy konzerváló fogászati módszerekkel nem tudjuk helyreállítani, koronát készítünk. Előkészítjük a fogat, lenyomatot veszünk, mely alapján a fogtechnikus elkészíti a koronát. Az elkészült fogmű sapkaszerűen beborítja a fog szájüregben található részét. Anyagát, technológiáját és funkcióját tekintve is többfajta korona létezik.

– Fém-kerámia korona: Ez a korona rendelkezik egy fém vázzal, ami a stabilitást biztosítja, és erre kerül rá a porcelán leplező réteg, mely igen esztétikus hatást biztosít. A korona megvédi a fogat a töréstől, színét megőrzi és tartós.
– Fémmentes korona: A fémet ebben az esetben egy speciális anyag, a cirkónium-oxid helyettesíti, melyből a fogpótlás váza készül. Az új anyagnak köszönhetően lehetővé vált a fémvázak helyettesítése, amely által egy esztétikusabb ,természetesebb fogpótlás készíthető.

Előnyei:

  • Allergiamentes
  • Fémmentes
  • Tökéletes fényáteresztő
  • Esztétikus hatású
  • Harmonizál a természetes fogakkal
  • Biokompatibilis anyag
  • Nem allergizálnak
  • Hosszú élettartam

A cirkónium korona vagy híd elkészítésekor a fogorvos a helyi érzéstelenítést követően előkészíti a fogakat, majd lenyomatot vesz róluk. Az ebből készülő minta adatait a fogtechnikai laborban egy speciális szkenner letapogatja, interneten keresztül a nemzetközi vagy hazai gyártóközpontba továbbít, és ott, egy számítógép-vezérelt speciális esztergálórobot ezredmilliméteres pontossággal kifaragja a fogpótlás vázát.

Az így elkészült vázra ezután kerül rá a megfelelő színű és formájú porcelán leplezés. A tökéletes esztétikai hatás annak köszönhető, hogy a váz és a ráhelyezett leplezőanyag színe megegyezik.

Fogpótlások

Híd

A híd a foghiány pótlásának egyik lehetősége. A foghiány melletti fogakat lecsiszoljuk, és ezek, mint hídpillérek tartják a pótolt fogat.

Fogpótlások

Kombinált fogpótlások

Olyan fogpótlások, amelyek egy fix és egy kivehető részből állnak, ezért a páciens is el tudja távolítani a szájból, ezáltal könnyebben tisztítható, így a jó szájhigiéné biztosításának nincs akadálya.

Általában ezek a fogpótlások a száj nyálkahártyájával nagy felületen érintkeznek és a fogmű eltávolítása nélkül a kielégítő szájhigiéné nem biztosítható.

Fogpótlások

Teljes kivehető fogpótlások

Akkor készül amikor már nincs fog az állcsontban, rögzítésére felhasználják a nyálkahártya ventilhatását, a kapilláris nyomást, a rágónyomást és a gravitációt.

Anyaga általában műanyag, részei alaplemez, műíny és műfogak.

Fogfehérítés

A fogfehérítés megfelelő körültekintéssel végezve nem jelent kockázatot az egészséges fogakra, viszont nagyon szép eredményeket lehet elérni a magabiztos mosoly érdekében. A fogfehérítéssel számos belső és külső elszíneződés megszüntethető, enyhíthető. Fontos azonban hangsúlyoznunk, hogy a páciens állapotfelmérése valamint a megfelelő koncentrációjú hatóanyagok kiválasztása kulcsfontosságú a panaszmentes és sikeres fehérítés elérésében.

Otthoni fogfehérítés esetén napról napra világosabb fogszín érhető el. A tökéletes fogszín eléréséhez több alkalom szükséges. Először lenyomatot veszünk az alsó és a felső fogakról, amely alapján elkészítjük az egyénre szabott fogsínt. A fogfehérítő zselét minden egyes alkalommal be kell tölteni a sín belsejébe, ezután a síneket kb. másfél órára fel kell helyezni. A kezelés ideje alatt érdemes kerülni azoknak az ételeknek és italoknak a fogyasztását, amelyek elszíneződést okozhatnak

Belső fogfehérítés: Gyökérkezelt fogak gyakran elszíneződnek, hogy az esztétikus mosolyt visszaállítsuk, lehetőség van a fog belső fehérítésére. Amelyhez nélkülözhetetlen a z elkészült gyökértömés lezárása, majd a fog belsejébe speciális fehérítő anyagot helyezünk és zárjuk. A tökéletes hatásért több alkalom szükséges.

Fogékszer felhelyezés

A fogékszerek nem az örökkévalóságnak készülnek, de játékosságuk kedvesebbé teheti a mosolyt. A fogékszerek feldobják mosolyát, kiemelik foga fehérségét.

Ez egy apró csillogó kis kristály amit a fog felszínén egy speciális módszerrel ragasztunk anélkül, hogy, a foganyag a legkisebb mértékben is sérülne. A fogékszer különböző méretben kapható.

Szájsebészet

Rendelőnkben különös gondot fordítunk a kíméletes, fájdalommentes ugyanakkor hatékony beavatkozásokra.

A szájsebészet területéhez tartozó beavatkozás például a foghúzás, komplikált foghúzás, bölcsességfog eltávolítás, foggyökér eltávolítás, ciszta eltávolítása, gyökércsúcs csonkolás, arcüreg zárás.

Természetesen szerves részét képezik a különböző csontpótló műtétek, arcüreg emelés, implantátumok beültetése, valamint minden szájüregi rendellenesség korrekciója, melyhez sebészi beavatkozás szükséges.

Fogak és foggyökerek eltávolítása

Fogak és foggyökerek eltávolítása akkor válik szükségessé, ha valamilyen patológiás elváltozás miatt konzervatív úton sikeresen nem kezelhetőek (nagy fokú szuvasodás, foggyökér körüli kiterjedt gyulladásos elváltozás, stb.), illetve más fogak előtörését, tisztíthatóságát esetleg a fogpótlás elkészítését akadályozzák.

Foghúzások során előfordul, hogy a fog gyökere a csontban marad. Ezek a gyökerek potenciális gócként merülnek fel, másodlagos betegségek (izületi gyulladás, hajhullás, bőrbetegségek, stb.) okozói lehetnek. Az eltávolítás menetét a fog/gyökér elhelyezkedése befolyásolja. A helyi érzéstelenítés után az íny mobilizálása következik. A fog hozzáférhetőségét biztosítása után fogóval és emelővel távolítják el a gyökereket. A gyökérek kivétele után a sebet óvatosan kikaparják, az esetleges sebben maradt gyökérmaradványok eltávolítsa érdekében. A sebnek tökéletesen tisztának kell lennie a későbbi gyulladást elkerülve. Seb zárására, a vérzés csillapítására géztampon, szükség esetén vérzéscsillapító kollagén szivacs és varratok alkalmazása lehetséges.

Sebészi fogeltávolítás

A fogeltávolítás nem minden esetben olyan egyszerű, hogy azt egy fogóval ki lehessen húzni. Sebészi fogeltávolításra akkor van szükség, amikor a fogat az íny vagy a csont takarja. A legtöbb esetben már régóta bent maradt, betört foggyökerek kerülnek ily módon eltávolításra.

Bölcsességfogak műtéti eltávolítása

Leggyakrabban a bölcsességfogak azok, melyek helyzetéből, növekedési irányából vagy csupán az állcsontban rendelkezésre álló hely szűke miatt nem képesek a teljes előtörésre.

A részlegesen előbújt bölcsességfogak nehéz tisztítása nagyon gyorsan a fog elszuvasodásához, a környező íny gyulladásához vezet.

Mi több, ez a kedvezőtlen környezet az előtte álló fog szuvasodását is okozhatja.

A bölcsességfogak eltávolítása sokszor fogszabályozáshoz kapcsoltan is előtérbe kerül, ugyanis kedvezőtlen irányú növekedésükkel a fogak ismételt torlódását okozhatják.

Gyökércsúcs eltávolítása (rezekció)

A rezekció a fog gyökércsúcs eltávolítását és környezetének megtisztítását jelenti. A gyökércsúcs eltávolításával sok esetben megmenthető a kihúzásra ítélt fog. A gyökércsúcs eltávolítását megelőzően minden esetben ellenőrizni kell a gyökértömést, ha szükséges cserélni kell azt, illetve a gyökértöméssel még nem rendelkező fogakat gyökérkezelni és tömni kell. A gyökércsúcs eltávolítására akkor van szükség, ha a fog újbóli gyökérkezelése is eredménytelen.

A gyökércsúcs eltávolításának első fázisában az érzéstelenítés történik.

Következő fázisban a nyálkahártyán ejtett bemetszések következnek, melynek során lebenyt készítünk, és a csontablakon keresztül feltárásra kerül a gyökércsúcs, amit sebészi fúró segítségével távolítunk el. Ha nem megfelelő a gyökértömés, abban az esetben visszafelé történő – retrograd – gyökértömést is kell készíteni. A retrograd gyökértömés a csúcs felől a megfelelő magasságig történő gyökértömést jelenti. Végső fázisban kitisztításra kerül a sebüreg, és eltávolításra kerül a törmelék. Az üreget szükségesség esetén csontpótló anyaggal töltjük fel, majd egyesítjük a varratokkal a sebszéleket.

Szájüregi ciszta eltávolítása

A ciszta egy olyan elváltozás, mely a környezetétől kötőszövetes tokkal (cisztatok)határolódik el, belseje általában folyadékkal telített, mely a belső nyomás fenntartása mellett a ciszta fokozatos lassú növekedését okozza. A ciszta megléte legtöbb esetben nem jár fájdalommal, ezért általában egy más okból végzett röntgenfelvétel révén kerül felfedezésre.

A fájdalommentesség nem jelenti azt, hogy nem okoz problémát a szájüregben. A ciszta fokozatos növekedése a környező csontszövet felszívódását, pusztulását okozza, valamint növekedése során a szomszédos fogak elmozdulhatnak, akár el is halhatnak a közelében.

A ciszták eltávolítása műtéti úton lehetséges, mely legtöbb esetben helyi érzéstelenítésben történik. A ciszta felett az ínyen metszést ejtve, a nyálkahártyát elemelve, a cisztát sebészi fúrók segítségével szabaddá tesszük és egy vagy több darabban eltávolítjuk. Az műtéti terület gondos kitisztítását követően az ínyt visszafektetjük és varratok segítségével rögzítjük.

A ciszta üregét bizonyos esetekben csontpótló anyaggal töltjük fel, ezzel helyreállítva az állcsontok eredeti anatómiai kontúrjait.

Csontpótlás

A csontpótlás szintén a szájsebészet területéhez tartozik, olyan esetben szükséges ez a beavatkozásra, amikor egy implantátum beültetése a nem megfelelő csontkínálat (túl keskeny vagy túl alacsony) miatt nem lenne lehetséges. Ez általában abból adódik, hogy a korábban eltávolított fog pótlását a páciens túl hosszú ideig halasztgatta, és a közben eltelt idő alatt a csontállomány jelentős része felszívódott.

A csontpótló műtét megtervezése 3D CT felvétel alapján történik, a szájsebész nyújt felvilágosítást a konzultáció alkalmával. Csontpótlással a sokszor reménytelennek tűnő esetek is megoldhatók, így elkerülhetővé válik a kivehető fogpótlás viselése, és fix megoldást tudunk készíteni.

Csontpótló műtét implantációt megelőzően vagy azzal egy időben is történhet, ez a csontpótlás kiterjedésétől, nagyságától is függ. A gyógyulási idő és a műtét díja a felhasznált anyagok függvénye, előzetes vizsgálatok után egyedi tervezés alapján állapítható meg.

Ha csontpótló műtétekkel kapcsolatban további kérdése merülne fel keresse fel szájsebészünket!

Arcüregemelés

Az arcüreg emelés is olyan szájsebészeti beavatkozás, mely a csontpótló műtétek közé tartozik, ebben az esetben a felső állcsont kerül pótlásra. A csontpótló műtétek nem veszélyesek vagy megterhelőek, ám a pótolt csont mennyiségétől függően a gyógyulási idő lehet rövidebb vagy hosszabb, és ez határozza meg, hogy utána mikor kerülhet sor a következő szájsebészet beavatkozásra, az implantátum beültetésére. Általában elmondható, hogy 6 hónap elegendő gyógyulási idő még a nagyobb csontpóló műtéteket követően is.

Az arcüregemelésnek két módozata van. A nyitott módszer előrehaladott csontveszteség esetén nyújt megoldást, amikor egy kis csontablakon keresztül történik direkt módon az arcüreg nyálkahártyájának felemelése és a csontpótló anyag behelyezése.

Kisebb mértékű csonthiány esetén a zárt módszer is alkalmazható, amikor az implantátum behelyezésével egy időben, a furaton keresztül, plusz csontablak képzése nélkül történik az arcüreg nyálkahártyájának elemelése. Ez kisebb megterheléssel jár a páciensek számára és a csontpótolt terület az implantátummal együtt, egy időben gyógyul. Bármilyen további kérdése van szájsebészeti kezelésekkel kapcsolatban, szájsebészünk készséggel áll rendelkezésére.

Implantáció

A fogak elvesztésének számos oka lehet, pótlásukról azonban mindenképpen gondoskodnunk kell! A rágóképesség visszanyerése sokféle, foghiány okozta betegségtől megóv.

Az implantációs fogpótlások lehetnek rögzítettek (híd, korona), kivehetőek vagy ezek kombinációi.

Mikor ajánlott:

Sorvégi hiányok esetén például – amikor csak az elülső fogak vannak meg és az őrlőfogak, a pillérek hiányoznak– csak kivehető fogpótlás készíthető. Ha viszont a hiányzó pillérfogak helyére implantátum, vagyis beültetett „műgyökér” kerül, a rögzített pótlásra ismét lehetőség nyílik a maradék fogak lecsiszolása nélkül!

Szóló foghiányok esetében, amikor a hiányzó fogat 1-1 ép fog határolja, az implantációs fogpótlás választása esetén a szomszédos fogak érintése nélkül készülhet el a pótlás, ami lényegesen esztétikusabb, a fogágy szempontjából kedvezőbb, mint a hagyományos hídpótlás.

Teljes foghiányok esetében, amikor nincsenek meg a megfelelő anatómiai adottságok jól rögzülő kivehető pótlásra, akkor implantátum beültetésével növelhető a kivehető pótlás stabilitása.

Megfelelő számú implantátum beültetése mellett viszont elkerülhetővé válik a kivehető pótlások alkalmazása és teljesen fix fogpótlás készülhet, annak minden előnyével együtt.

Alsó fogatlanság esetében az ún. All-on 4 implantációs elvnek megfelelően akár már 4 implantátummal fix, nem kivehető pótlást tudunk készíteni.

Felső teljes foghiány esetében, mivel itt mindig puhább szerkezetű a csont, akár 6 implantátum beültetésével fix, nem kivehető fogpótlást tudunk készíteni.